Audi chce v mestách komunikovať so semaformi

Predstavte si, že by ste nemuseli v meste čakať nikdy na semaforoch. Prakticky celú cestu do práce by ste mohli prejsť bez zastavenia, a teda aj bez zbytočného plytvania palivom.

29.06.2010 09:49
Audi Travolution Foto:
Audi Travolution
debata

Myslíte si, že je to v prehustenej mestskej premávke nemožné? V Audi si to nemyslia a majú na to aj presvedčivý dôvod. V Ingolstadte totiž testujú nový systém riadenia dopravy Travolution. Názov je kompiláciou dvoch anglických slov Traffic (premávka) a Evolution (evolúcia). Princíp spočíva v komunikácii vozidiel s adaptívnou svetelnou signalizáciou na križovatkách prostredníctvom siete LAN a UMTS.

Keďže vozidlo vie, kde sa nachádza, ako je vzdialené od križovatky a vďaka informáciám zo semafora aj to, kedy možno očakávať zelenú, dokáže vodičovi odporučiť optimálnu rýchlosť pre plynulý prejazd. Všetky údaje sú zobrazované na displeji priamo v zornom poli vodiča.

Komunikácia so semaformi minimalizuje prestoje... Foto: Audi
Audi Travolution Komunikácia so semaformi minimalizuje prestoje na križovatkách.

Ak už na križovatke zastavíte, budete zas presne vedieť, koľko sekúnd máte do zelenej. Naopak, pri približovaní sa na križovatku so svietiacim zeleným svetlom vás v prípade, ak sa chystá červená, systém upozorní, aby ste zbytočne nedržali nohu na plynovom pedáli, keďže nemáte šancu prejsť. V praxi to znamená úsporu 0,02 litra paliva. Systém môže tiež zabrániť nechcenému prejazdu križovatky na červenú. V prípade omylu vás jednoducho upozorní výstražným zvukovým signálom.

Audi testuje systém zatiaľ na pätnástich vozidlách a dvadsiatich križovatkách priamo v Ingolstadte. Výsledky sú veľmi sľubné. Skrátenie času čakania prinieslo zníženie spotreby paliva až o 17 percent. Ročne by to podľa automobilky predstavovalo len v Ingolstadte úsporu 700 000 litrov pohonných hmôt. V celom Nemecku by sa tak mohla znížiť produkcia skleníkových plynov v mestskej doprave o 15 percent.

Skrátenie čakania na križovatkách zníži... Foto: Audi
Audi Travolution Skrátenie čakania na križovatkách zníži spotrebu až o 17 %.

Ďalšou výhodou systému je zjednodušenie platieb za palivo a parkovanie. V tomto prípade však automobil komunikuje s výdajným stojanom na čerpacej stanici alebo systémom platených parkovacích miest. Platby sú potom automaticky strhnuté z vášho účtu.

debata chyba
Články podľa značiek