Seat má päť rokov na záchranu. Inak končí

Španielsku súčasť koncernu Volkswagen čaká päťročná reštrukturalizácia, ktorej cieľom je dostať automobilku do čiernych čísel.

17.05.2010 00:27 , aktualizované: 05:17
Seat logo Foto:
Seat logo
debata

Šéf Seatu James Muir nadchádzajúce obdobie označil za poslednú šancu na záchranu. Automobilka sa už dlhšiu dobu pasuje s problémami a poklesom predaja. James Muir si je vedomý kritickej situácie. „Ak by sa chceli Seatu zbaviť, museli by druhej strane zaplatiť, aby si ho zobrala,“ povedal šéf španielskej značky.

Predošlé trojročné obdobie, zamýšľané ako záchranné, neprinieslo očakávané ovocie. V septembri roku 2009 vystriedal James Muir neúspešného Ericha Schmitta na pozícii šéfa značky. Jeho príchod do koncernu priamo na vysokú pozíciu z európskej pobočky Mazdy naznačoval, že Volkswagen je situáciou v Seate poriadne frustrovaný. Krívajúca značka by mohla zmariť ambíciu Volkswagenu stať sa do roku 2018 najväčším výrobcom automobilov na svete.

Zatiaľ prvým pozitívnym výsledkom Jamesa Muira v Seate je medziročný pokles straty v prvom štvrťroku 2010 na 110 miliónov eur, čo je však aj tak dvojnásobok súčtu strát ďalších dvoch enfant terrible koncernu – Bentley a divízie úžitkových vozidiel.

Prioritou najbližších piatich rokov života značky Seat bude odstrániť straty a zastaviť odliv zákazníkov ku konkurencii rozšírením modelovej ponuky a orientáciou na trhy mimo Španielska. Vratká španielska ekonomika neposkytuje Seatu pevnú zákaznícku základňu, preto značka potrebuje rozhodiť siete inde.

Ďalšou oblasťou, kde má Seat rezervy je využívanie výrobných kapacít továrne v Martorelli. Tamojšia továreň je schopná produkovať ročne 500 000 automo­bilov, no momentálne je vyťažená iba na 60 %. Zlepšiť toto číslo by mala výroba nového SUV Audi Q3 od roku 2011, nebude to však všeliek, keďže plány počítajú s produkciou len 80 000 kusov ročne. Aby továreň profitovala, musí byť vyťažená aspoň na 90 %.

James Muir uznáva, že oživenie značky Seat bude ťažkým bojom, no zároveň verí, že nie vopred prehratým.

debata chyba
Články podľa značiek