Jedinečná Alfa Romeo TZ3 Corsa čerpá z histórie

Na podujatí Concorso d'Eleganza Villa d'Este 2010 sa stretlo mnoho štvorkolesových klenotov. Niektoré však žiarili viac ako ostatné. Jedným z nich je Alfa Romeo TZ3 Corsa.

30.04.2010 01:30 , aktualizované: 05:08
Alfa Romeo TZ3 Corsa Foto:
Alfa Romeo TZ3 Corsa
debata

Alfa Romeo TZ3 Corsa vznikla pod strechou legendárnej karosárskej firmy Zagato, ktorá týmto počinom oslávila 90 rokov spolupráce s Alfou Romeo. Zároveň si pripomenula slávne šesťdesiate roky, kedy vznikli u Zagata jedinečné Alfy radu TZ (Tubolare Zagato).

Pôvodné Alfa Romeo TZ s odseknutým chvostom. Foto: www.zagato-cars.com
Alfa Romeo TZ Pôvodné Alfa Romeo TZ s odseknutým chvostom.

Už rozšifrovaný názov Tubolare Zagato napovedá, že tak ako originály z minulého storočia, aj TZ3 Corsa má kostru z rúrok. Tvorí ju rúrkový podvozok s rúrkovým rámom, na ktorom je pripevnená hliníková karoséria. Pri stavbe rámov použili konštruktéri uhlíkové vlákna.

Krásou sa TZ3 Corsa môže merať s Alfou 8C. Foto: Alfa Romeo
Alfa Romeo TZ3 Corsa Krásou sa TZ3 Corsa môže merať s Alfou 8C.

Ladné tvary karosérie sú inšpirované modelom TZ (nazývaným aj TZ1). Jednoznačne to dokazuje klasický tvar, ale aj prvky ako takmer vodorovné C-stĺpiky predná maska a zadná časť typu „coda tronca“ (odseknutý chvost).

Majiteľom unikátu je Martin Kapp. Foto: Alfa Romeo
Alfa Romeo TZ3 Corsa Majiteľom unikátu je Martin Kapp.

Novodobú Alfu Romeo Tubolare Zagato poháňa koncernový osemvalec s objemom 4,2 litra s výkonom 309 kW (420 k). Pri takomto výkone sa zdajú až neuveriteľné dynamické parametre Alfa Romeo TZ3 Corsa. Z nuly na 100 km/h zrýchli za 3,5 sekundy a maximálna rýchlosť leží za hranicou 300 km/h. Receptom na takéto vrtké auto je jeho extrémne nízka hmotnosť. Alfa Romeo TZ3 Corsa váži len 850 kg!

Jedinečný kúsok nájde svoj domov u zberateľa Martina Kappa, ktorý už vlastní viacero skvostov od Zagata.

debata chyba
Články podľa značiek